22 Şubat 2012 Çarşamba

Çapa ve Cerrahpaşa'dan destek çağrısı

Çapa ve Cerrahpaşa taşeron sağlık işçileri, işten atmalara karşı tüm kamuoyunu desteğe çağırıyor.


Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne bağlı taşeron işçiler, "Sağlıkta taşeron olmaz" şiarıyla, kadrolu çalışma için Çapa Tıp Fakültesi bahçesine Taşeron İşçileri Yardımlşaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde direniş çadırı kurdular.

2008 yılında Sağlık müfettişleri tarafından yapılan teftişte, sağlık hizmetlerinde taşeron işçi çalıştırmanın, sağlık hizmetlerinin hakkıyla sunulması açısından sakıncalı olduğu sonucuna varılarak, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri'nde çalışan 1212 taşeron sağlık işçisinin kadroya alınması, Üniversite Başhekimliği'ne tebliğ edildi. Tebligata rağmen üniversite yönetimi taşeron işçileri kadroya almak bir yana parça parça işten çıkartmaya ve yerine KPSS ile kadrolu eleman almaya başladı.

400 taşeron işçi işten atılacak

En son işten atma ise geçtiğimiz Ocak ayında yaşandı. 8 sağlık işçisi Çapa'dan, 43 sağlık işçisi de Cerrahpaşa'dan işten çıkartıldı. Işten çıkartılan taşeron işçiler, işlerine son verildiğini 25 gün sonra öğrendikleri gibi, tazminatları da daha ödenmiş değil. Mart ayının sonunda ise "performans" değerlendirmesine göre 400 taşeron sağlık işçisi daha işten çıkartılacak. Işten çıkartılacak sağlık emekçileri belli olmadığı gibi "performans" bahanesiyle, taşeron işçiler arasındaki birlik zedelenerek, rekabet arttırılmaya çalışılıyor.

Nitelikli sağlık hakkı önündeki engel: Taşeron

Sağlık alanının temizlikçisinden doktoruna, hemşiresinden laborantına kadar tüm çalışanlarıyla bir bütün olduğunu ifade eden Taş İş Der, sağlıkta taşeron çalıştırmanın nitelikli sağlık hakkına ulaşmaktaki en önemli engellerden biri olduğunu ifade ediyor ve taşeron sisteminin sağlık alanını tüm kadamelerinde çalışan emekçilerin haklarını tehdit ettiğini belirtiyor.

Direniş çadırı TEKEL'den

Çalışma Bakanlığı yetkililerinin "desteklediğini" ifade ettiği Taş İş Der, bugün itibariyle yaptığı bir basın açıklamasıyla Çapa Tıp Fakültesi bahçesine TEKEL direnişinden gelen bir direniş çadırı kurdu. Direniş çadırında, hasta ve hasta yakınlarına ve tüm kamuyuna İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaşanan hukuksuzluk anlatılarak destek sağlamak hedefleniyor. Direniş çadırı gece de hastane bahçesinde kurulu olacak.

Kaynak: Haberlink